Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Klikkaa kuva suuremmaksi.
23.4.2015 14.28
Vihreiden tuoreet kansanedustajat ovat Helsingin Sanomien ja Ylen vaalikoneiden mukaan monessa asiassa täysin yksimielisiä, mutta varsinkin kestävyysvajeen hoidossa on hajontaa.
Väite ”Suomen velkaantuminen on käännettävä laskuun, vaikka se samalla tarkoittaisi leikkauksia palveluihin ja etuuksiin” jakaa vihreän ryhmän kahtia. Samaa mieltä väitteen kanssa ovat Antero Vartia, Heli Järvinen, Johanna Karimäki, Krista Mikkonen, Olli-Poika Parviainen, Pekka Haavisto ja Satu Hassi.
Sen sijaan Emma Kari, Hanna Halmeenpää, Jani Toivola, Jyrki Kasvi, Outi Alanko-Kahiluoto, Ozan Yanar, Touko Aalto ja Ville Niinistö ottaisivat mieluummin velkaa kuin leikkaisivat palveluja.
”Palvelujen ja etuuksien leikkaaminen johtaisi kurjistumisen kierteeseen: köyhyys ja syrjäytyminen lisääntyisi, ja kun pienituloisten ostovoima heikentyisi, kotimarkkinat supistuisivat ja työttömyys kasvaisi”, Alanko-Kahiluoto perusteli Ylelle.
Yhtä selvästi ryhmää jakaa myös väite ”kuntien määrää tulee vähentää merkittävästi, vaikka pakolla.” Samaa mieltä ovat Vartia, Järvinen, Toivola, Kasvi, Yanar, Haavisto ja Hassi. Muut eivät yhdistäisi kuntia väkisin.
Ryhmä on hyvin erimielinen myös keskustahenkisestä aluepolitiikasta. Väitteen ”koko Suomi on syytä pitää asuttuna ja valtion tuettava tätä verovaroin” allekirjoittavat kaikki Helsingin vaalipiirin ulkopuoliset edustajat paitsi Parviainen, Kasvi ja Niinistö.
Väitteen ”Puolustusvoimille on annettava nykyistä enemmän rahaa” kanssa ruodussa ovat Vartia, Halmeenpää, Karimäki, Kasvi, Alanko-Kahiluoto ja Yanar.
Kauppojen aukiolon vapauttaisivat Aalto, Järvinen, Haavisto, Kari, Kasvi, Niinistö, Parviainen, Toivola, Vartia ja Yanar.
”Aukioloaikoja voisi jonkin verran höllentää, pitäen kuitenkin kiinni työntekijöiden oikeuksista ja pienyrittäjien mahdollisuuksista pitää kauppaansa kiinni myös kauppakeskuksissa”, puheenjohtaja Niinistö perusteli Ylelle.
Minimityöajan laatisivat muut paitsi Aalto, Karimäki, Mikkonen, Vartia ja Yanar.
”Jos työntekijälle turvataan minimityöaika, tarkoittaa se, että moni ihminen jäisi työllistymättä. Ajatellaan esimerkiksi yritystä, joka tarvitsee ruuhka-apua vain kahtena päivänä viikossa”, perustelee yrittäjä Vartia.
Hän myös lyhentäisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa. Samaa mieltä ovat Aalto, Karimäki ja Parviainen.
Vain Kasvi haluaa Suomen Natoon, ja vain Toivola nostaisi ruuan arvonlisäveroa. Ainoastaan Järvinen ei lisäisi Suomen osuutta EU:n alueelle tulevista turvapaikanhakijoista. Hassi vastustaa ainoana Nato-kansanäänestystä.
Yksikään vihreä edustaja ei halua lisää ydinvoimaa, käyttää fossiilista energiaa vuoden 2025 jälkeen, hyväksyä suuria tuloeroja, antaa yritysten maksaa työehtosopimuksia pienempiä palkkoja eikä asettaa talouskasvua ja työpaikkojen luomista ympäristöasioiden edelle.
Kukaan ei myöskään halua kouluihin nykyistä tiukempaa kuria eikä ole sitä mieltä, että Suomessa olisi liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.
Kukaan ei vähentäisi maahanmuuttoa terrorismin uhan vuoksi eikä suhtaudu geenimuunneltuun ruokaan myönteisesti.
Kaikki ovat samaa mieltä näiden väitteiden kanssa: ”EU:sta on Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa”, ”Suomen pitäisi mennä mukaan rahoitusmarkkinaveroon”, ”homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla” ja ”kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista”.
Lisäksi jok’ikisen vihreän kansanedustajan mielestä Suomella on jatkossakin varaa nykyisenlaajuisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kaikki ovat myös ehdottomasti sitä mieltä, että Suomessa pitäisi siirtyä perustuloon.
Vihreät  eduskuntaryhmä  talous  eduskuntavaalit 
Tweet